i’m not a perfect girl , my hair doesn't always stay in place and i spill things a lot i’m pretty clumsy and sometimes i have a broken heart my friends and i sometimes fight . maybe some days nothing goes right . but when i think about and take a step back , i remember how amazing life truly is and that maybe . just maybe . i like being unperfect ..

doodle lagi ..

ITU SAJA UNTUK KALI INI . SANGAT BOSAN DAN SEDIH !
SEKIAN ..

lilo draw a doodle !

Assalamualaikum .. hello kawan-kawan ..? semua sihat tak ? hurm .. ikutkan da berapa hari yea lilo tak update blog ? lilo pun da lupa , tapi agak lama laa kan ? bukan apa , kepala berserabut tak tahu nak buat apa .. minggu ni sangat bosan . minggu ni lilo asyikmasak aje .. ayam masak lemak cili api , sambal bilis petai , ikan kicap pedas , ayam serai , ayam masak merah , udang masam manis .. and macam-macam lagi laa .. haha .. minggu ni keje memboncitkan perut aje .. tak ada aktivi pun .. kalau tak kan ..? selalu keluar jalan sana sini .. hari lilo rasa rajinnak update blog sebab tadi lilo ada draw doodle .. kamu semua nak tengok ? ah ! tak boleh ... ! wekk ! haha .. gurau jela .. meyh tengok ..

comel tak ? huhu .. lucu kankan ? lilo memang tak pandai lukis-lukis ni .. tapi sebab bosan jadi laa minah ni haa , lilo namakan dia Cinta . lilo lukis ni pakai paint jea .. serius ! sebab tak tahu nak lukis pakai ape .. tapi Cinta ni manis sebab berbaju kurung .. warna pink lagi tau ... jangan marah nyah .. meriah gitu ! ecehh !


yang ni sweet couple .. sweet tak ? ni pun lilo buat tadi .. hehe ..

kenduri kahwin di kupang kedah

assalamualaikum .. dan selamat pagi .. sekarang dah pukul 4 pagi dan lilo masih belum tidur . rindu kat blog nihh ! dan rindu kat you all .. aww .. nih lilo mau cerita pasal kenduri kahwin kat kedah .. lilo balik 3 hari kott ? yea kea 3 ? hmm , dala tak ingat .. sebenarnya da lama da .. nak update tp malas sgt uhh .. sebab penat duk dalam bas tuhh ta abes lagi . 

sekarang mohh layan gambar-gambar sewaktu lilo kat kedah .

kenduri kahwin no. 1

 mak lilo dan pengantin.

 kamar pengantin.

 masa berarak pun sempat lagi nak ketawa. tapi kurang meriah sebab tak ada orang main kompang.

pengantin naik ke rumah untuk menjamu selera.. tapi kan, pengantin ni simple je.. makan di lantai.. yang suami bersila dan yang isteri bersimpuh. 
kenduri kahwin no.2

 sebelum berarak, sempat lagi bergambar.

 haa! masa ni pengantin perempuan tengah intai pengantin lelaki kat luar..
macam tak sabar jea nak bersanding kak?

pengantin berarak.. aceterai usha pengapit tu betol-betol.

lilo dan mak

 model peti surat

tu dia .. yang kat belakang tu laa rumah tok wan and atok .. boleh tahan besar laa , ni nak bagi tahu ni .. walaupun dorang duk kat ceruk sana tuhh .. dorang pun ade facebook tau ? malah mereka tidak buta IT .. rumah siap ada ASTRO lagi ...kalah rumah bapak lilo .  internet ada , siap pkai WiFi lagi . Sekarang sudah pukul 6 pagi , masa untuk tidur ..

bye-bye Kuala Lumpur

Assalamualaikum .. hi . bunyi entry macam nak tinggalkan KL ni lama jea kan ? sebenarnya tidak .. lilo nak balik kampung .. kat Kedah .. kampung mak lilo .. dah lama tak balik sana , dari umur lilo 4 tahun . wow !! 4 tahun ?? lama tu .. sekarang umur lilo dah 18 tahun, 2 bulan,10 hari .. wahh .. teperinci betol kan ? haha .. nasib baik tak letak jam, saat sume .. hmm .. tujuan lilo balik kampung ni sebab ada kenduri kawin sepupu lilo .. tu jehh .. lilo bertolak esok pagi , jadi malam ni lilo tidur rumah mak .. so tak dapat nak online lama-lama .. tak dapat nak chat dengan Noor Fatihah Syazlina lagi .. dah laa beberapa hari ni cik Fatty bz jehh .. entah kenapa tah .. dia dah tak mau kawan lilo kott .. hmm .. nanti lilo mesti rindu kat kawan baik lilo si Amin keding yang baik hati. tapela .. sedih jap .. :'( hah ! pada Cik Fatin Nabila pasal layout lilo kan .. nanti balik dari Kedah lilo buat tutorial okay ? sabar tau ? sekarang nak buat pun tak sempat .. harap awak boleh tunggu tutorial dari lilo ..  mesti lilo rindu kat blog ni .. rindu kl .. ecehh ! poyo jehh .. tapi sungguh ni .. mesti rindu ! kesian kat baby .. tinggal rumah , lilo nak bawa dia , tapi baby ni tak reti duduk diam , terkinja jea yang dia tahu .. biarlah dia kat rumah .. 4 hari jea .. tak lama mana pun kan ?? "ayat menyedapkan hati sendiri" okay laa .. lilo nak mandi . nak siap dan gerak ke rumah mak .. doakan lilo selamat pergi dan selamat pulang yea ? miss you all .. bye-bye ..

situasi ditempat kerja

kopek kentang 4 guni
masuk kentang dalam mesin , dan automatik kentang tu akan dipotong dadu 
masak inti , yang ini ada empat jenis ..  sardin , daging , ayam . dan satu inti samosa .

gelek doh macam ni ..
gelek sampai nipis , pakai mesin jea .
potong 4 segi macam ni ..
letak kat atas tekap karipap  
isi inti , pakai plastik tube lagi mudah dan cepat 
yeah .. bila da buka , jadi laa mcm ni .. koyakkan doh lebih tu .
taraa ...! jeng jeng jeng ! dah siap .
satu hari beribu riban kena buat .. letih .

ice cream oreo

assalamualaikum bloggie .. sorry lilo late update .. mesti you all boring kan ? kalau boring-boring macam ni makan ice cream mesti best ! lagi best kalau ice ceram tu dari air tangan sendiri .. apa ? tak tahu nak buat ? haa .. ni lilo nak ajar ni . sebenarnya mudah sgt nak buat ice cream ni .. bahan dia pun tak banyak . jom buat !


Bahan-Bahan
  • two cup , dutch lady full cream milk flavour ikut suka , tapi make sure (full cream) 
  • two cup , nestle creamer (coffeemate)
  • one packet oreo cookies (nak letak dua pun boleh)
Cara-Cara

blender milk , and creamer sampai sebati .. bila dah sebati masuk beberapa keping oreo cookies (dengan cream sekali) then blender sampai hancur bila dah siap , tuangkan kedalam bekan dan bekukan selama dua jam . selepas itu , blender lagi sekali .. sampai soft . tuangkan semula kedalam bekas . patahkan beberapa keping oreo cookies .. dan tabur kedalam ice cream . gaulkan biar sebati . tutup bekas itu dan bekukan semalaman . sudah siap ! 

PENGETAHUAN: you all mesti try recipe ni . gerenti jadi . sbb lilo dah buat . sgt-sgt sedap .. tapi ingat ! (jangan bubuh gula) sebab oreo cookies tu dah cukup manis . selamat mencuba .. 

gelek-gelek gentil-gentil

assalamualaikum .. halo bloggie tersayang .. sorry sbb lilo late update blog . smalam , lilo da start keje .. penat sgtsgt . da baca kan title kat atas tu ? jgn salah faham okay ..? dan jgn ada yg otak kuning pulak . sebenarnya tula keje lilo .. gelek , gentil .. lilo keje buat karipap .. yg frozen tu ..? mcm kat pasaraya yg goreng aje tu . hm .. keje ni best sgt ..tapi penat laa .. ta bole duduk .. kena berdiri jea . pakai mesin tapi kena jaga kalo ta jaga mmg tak jadi ape laa kan . kalo na tao rutin lilo harihari ape .. jom baca list kat bawah .
  1. kopek kentang 4 guni
  2. mesin kentang jadi dadu 
  3. masak inti karipap , 3 jenis (sardin,daging,ayam)
  4. uli tepung 10kg atau 18 kg
  5. gelek tepung 
  6. isi inti , buat karipap 
  7. kelim karipap tu comey-comey .. huduh-huduh kena reject 
  8. goreng karipap tu sikit
  9. sejuk bekukan karipap tu
  10. packing karipap tu and letak sticker label
  11. sental dapur kasi bersih .. dan musti bersih tiada kesan .

haa .. tu jela koje nye .. penat berdiri jea satu hari . boss lilo ckp , dalam 1 hari mesti nak ada 1000 karipap . kalo lebih lg bagus .. lilo keje ni pun sbb nak sambung belajar dan nak pergi pangkor .. huhu . terok perangai . hmm .. nnt raya bole laa laa pkai baju kebaya ! yess .. tade laa pakai selekeh jea . malu ngn saudara . bole beli cage untuk baby , bole beli syampoo dia , mainan dia .. bestnye ! syukur sgtsgt . hah ! lilo nak bg tahu jgk .. karipap ni boleh didapati di mydin pahang,usj, and .. byk la tempat .. lilo ta engat plak . yela .. baru jea semalam start kojo .. kat bawah ni lilo nak tayang sampel karipap yg lilo buat .

haa mcm packaging mcm ni hanya dijual dibengkel sahaja .
kalau kat mydin packaging dia lain .. dalam bekas kedap udara .
yg mcm ni Rm3.50 ada 10biji yg kat mydin tu Rm4.50 .. sbb dalam bekas .
nampak tu ..? tu sikit jea tu ..
ade lg berdulang dulang  yg belum siap .
tu tak sampai suku pun . serius !
PENGETAHUAN: pakcik and makcik tu cakap lilo pandai kelim karipap . dia kata elok jea .. cuma kena buat laju-laju . smlm lembab jea lilo buat , sbb semlm first time lilo gentil karipap ni . tak sangka jadi pulak . bangga ni .. siapa tak reti nak gentil meh lilo ajar gentil . haha !

P/s: pakcik tu gentil karipap memang terhebat ! laju ,cantik dan kemas ! mmg halus seninya . nak makan pun sayang . tak percaya ? pergi mydin dan beli satu . tak rugi pun ..

jempot-jempot dadah

assalamualaikum , pada hari yang indah ni .. lilo nak bg resipi jempot dadah . haa ?? apa itu jempot ?? pada yg tak tahu jempot tu adalah sejenis kuih .. kuih yg diperbuat dari tepung . lah .. senang cite , cucur .. tapi lilo biasa panggil jempot .  tapi bila ckp jempot jea ramai yg terpinga-pinga dan buat muka tak faham . jempot , cucur,cekodok same jea .. semua buat dari tepung . now jom main masak-masak dgn lilo .

bahan-bahan
  • tepung 2 cawan (cawan kopi tau?)
  • sosej 10 batang (potong dadu)
  • bawang besar 1 biji (potong dadu)
  • 1 setengah cawan air
  • garam dan perasa 

ni haa contoh pada yg tak tahu nak potong dadu mcm mane .
masokkan semua bahan tadi kat dalam satu bowl . 
.
tuangkan air , garam dan perasa secukupnya .
gaulkan kesemuanya sehingga sebati  .
panaskan minyak , biar betul-betul panas tau ?
kalau tidak nnt jempot tu resap minyak bila mkn nnt muak pulak .
dan bila nampak kekuningan . angkat dan toskan  
inilah rupa dia .. hodoh kan ? haha mcm tuan yg masak jgk .
malas nak buat comel-comel .. nnt kena ngap hancur jgk .
tapi pada yg nak jamu tetamu tu buat la elok sikit tau ?
tamau hodoh cmni .
pengetahuan: mesti ada yang pelik kenapa lilo bg nama jempot dadah kan ? sebabnya ... cuba lah try buat resipi ni . dan anda akan tahu sebabnya apa . jumpa lagi .. byebye .

bihun bujang ala lilo

assalamualaikum my dear friends .. whoahh .. speaking la pulak . today lilo nak kongsi resipi  ngn semua . iaitu bihun bujang . saja nak tayang kat anda semua .. yg lilo ni reti masak . haha . sbb ade sorg mamat ni cm hampehh ! ckp lilo ta reti masak . geram nye .. rase mcm nak tenyeh-tenyeh muka dia ngn cili api . okay jgn berlengah lg . amik pen ngn kertas cepat !!! salin resipi lilo ni .

bahan A
  • 1 paket bihun 
  • daun kucai
  • sosej ayam atau daging terpulang pada anda .
bahan B
  • cili boh 6 sudu besar
  • cili padi 20 biji (kalo tana letak pun tak apa)
  • bawang besar sebiji
  • tomato sos 3 sudu besar
  • sos tiram 2 sudu besar
  • belacan sebesar ibu jari (tak nak pun tak apa)

step memasak
  • blender semua bahan B
  • goreng sosej , half cook tau ? (nak potong bentuk love kea,segi empat kea ataupun segi tiga  ikot suka)
  • rebus bihun sampai lembut (bukan LEMBIK harap maklum)
kalo ta faham jgk .. mai ikot step kat rajah dibawah ni .

daun kucai , sosej and paste B
panaskan minyak , bila da btol-btol panas masok kan bahan B yg suda di blender td .

tumis sampai pecah minyak mcm ni , supaya nnt bla mkn tak laa sakit perut .
 then tambahkan garam dan perasa ikot suka jgk .. 
kalo rasa nak dapat darah tinggi letak laa garam tu sekati . haha gurau jea . 
kemudian masok kan bihun yg sudah siap rebus td .
 gaul sehingga sebati , ewahh .. mcm chef kan kan ?
campak pulak daun kucai dan gaul lagi ..
yg terakhir , masok kan sosej goreng yg setengah masak tu .  gaul-gaul sampai pening haha , hm .. jgn sampai hancur pulak bihun tu .  nnt tak selera orang nak makan .
taraa ...! dah siap . amacam ? senang kan ? 
so rajin-rajin kan diri tu kedapur . 
masak utk family , bukan susah pun .

hobi lilo dan tugas lilo tiap bulan .

assalamualaikum readers .. hm .. mcm hari biasa lilo tak kemana pun .. duk ngadap PC aje . tapi hari ni lilo ade jgk bende nak buat , bila jengah kedapur dan tengok barang dapur dah habis .. masa untuk shopping laa cite dia .. pagi-pagi lagi lilo da bgn  . fikir tadi nak pergi pasar . fikir balik .. tak perlu kott sebab lilo nak beli sabun basuh sume . jadi cik lilo pun pegi laa shopping kat PASARAYA HERO yg terletak ditaman dagang , ampang .

memang ini tugas lilo pada tiap bulan . senarai tugas bulanan seperti berikut .

1. beli barang dapur
2. bayar bill api
2. bayar bil air
4. bayar bil penyelenggaraan

haa .. tula list tugas bulanan lilo . hm .. da duduk dua orang jea dgn adik kan ? mmg laa da jadi tanggung jawab lilo . sebenarnya bukan na tayang list tu sbb nak menunjuk bagus .. tapi sekadar berkongsi cerita . nak bg you all tahu dunia lilo ni mcm mane .

hmm .. mase tengah beratur kat kaunter pembayaran , lilo tarik tangan adik pegi kat freezer ice cream . teringin plak nak makan ice cream .. dalah tgh panas gila .. tp tape laa .. baru panas dunia kan ? hm .. balik sampai jea rumah dgn tak sabarnye lilo terus makan ice cream tuh . nak tengok ice cream ape ???

yang chocolate tu wan punya , strawberry amin punya , apple adik punya dan yg enak tu lilo punya ..
ice cream yg dalam cup tuh Rm1.59sen jea .. yg enak tu Rm1.00 amacam ? berpatutankan ? engat td nak beli banyak .. yg Rm1.00 tu .. tapi fikir balik .. bukan tengah masyuk pun . ohh yea .. ice cream enak tu mmg superb ! perisa mango . sedap .. jgn jelouse .. HAHA . okay laa .. itu saja utk entry kali ni . byebye !

20 cara untuk buat roomate anda fobia

assalamualaikum .. 
anda pernah duduk rumah sewa atau asrama ? mesti byk gelagat yg boleh kita jumpa kan . kalo dapat yg jenis okay baguslah . tapi mcm mna nak buat kalo dapat yg jenis pengotor , sukasuka hati ambil barang milik anda dan buat mcm harta sendiri dan mcm-mcm lagi ? anda semua bole cuba cara-cara kat bawah ni .


kini masa untuk membalas semula .. hahahahahaha ...(eh! terOVER pulak)

1. setiap hari Jumaat , pack segala barang anda dan bagi tahu kat roommate anda nak balik kampung. selepas sejam , balik ke bilik & terangkan bahawa tade org kat rumah . unpack segala brg korang & pegi tidor .

2. setiap kali roommate anda balik , jerit sekuat hati " horee .. huyaehh .. ! kao dah balik". lepas tu menari dlm 5 minit . kemudian , tenung jam lama-lama dan tanya dia "sepatutnya kao dah blah sekarang"

3. buat-buat terjaga pada tengah malam , jerit kuat-kuat " tolong , kat mana aku berada ni ?" dan lari keliling bilik tu . kalau bilik kecil , cukuplah sekadar melompat 2-3 kali . kemudian , sambung tido . esoknya , kalo dia tanya , pura-pura tak tahu apa yg dia cakap .

4. ambil marker , buat bulatan kecil kat lengan anda . besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "dah merebak .. dah merebak !"

5. beli pokok-pokok bonsai . bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari . selepas seminggu , bertengkar dgn pokok tu dan cakap "aku tak boleh hidup sebilik dengan kao lagi" sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat . buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ .

6. beli pisau banyak-banyak . tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata "tak lama lagi .. tak lama lagi .."

7. duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa-apa atau cakap apa-apa . lepas tu bangun secara tiba-tiba sambil berkata , "siot betul , kalah lagi"

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat "Horee...!". bukak lampu semula.

9. pakai topi kertas . bila dia balik , cakap "Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda .." lepas tu buat muka bodoh , sambil berkata "eh , kau rupanya .."

10. kata kat roommate "ada pesanan penting untuk kao". lepas tu buat-buat pengsan. Lepas 2-3 jam , bangun dan cakap yang anda dah lupa pesanan tu . kemudian , cakap "eh . .aku dah ingat". lepas tu pengsan balik .

11. bila roommate anda balik , berpura-pura tengah telefon . caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu . lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bahawa yg telefon tadi adalah mak dia . cakap mak dia akan telefon balik .

12. kalau roommate suka gosok gigi kat sinki , perhatikan sampai habis . lepas dia habis , cakap dengan dia bahawa anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul .

13. edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus . dalam risalah tu , nyatakan bahawa roommate anda hilang . letak sekali gambar dia dlm risalah tu . tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda .

14. bila roommate anda tutup lampu pada sebelah malam , nyanyi lagu opera sekuat hati . bila dia buka balik lampu , buat-buat muka bodoh dan confused .

15. duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. kalau boleh , bawa member sekali sambil makan kacang & popcorn . buat macam tengah tengok wayang .

16. masa roommate tiada , ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik . bila dia balik , puji bahawa bilik berbau wangi . lakukan selalu sampai deodoran tu habis .

17. kalau roommate ada binatang peliharaan , seperti kucing , offer utk beri makan kpd binatang tersebut . 
cepat-cepat keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd anda .

18. pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata "rambut kau hitam , lurus dan berkilat la . macam teknik rebonding .."sekali-sekala buat masa dia tengah tidur."

19. mase roommate tido , bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat) , pastu panggil member dlm 10 orang bace yassin ramai-ramai . bile roomate jage pakat-pakat buat tak nampk ape-apa .

20. sebelum roommate balik dari kelas , bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring       senyap-senyap atas katil dia . mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok ada mayat . 

disini lilo nak ingatkan .. sendiri buat sendiri tanggung . 

credit to: budakbotak

lake garden , taman rusa , taman orked with them ♥

sebenarnya post ni patot diupdate pada 26/01/2011 tp disebabkan pic ni semua ada kat dlm camera and lilo tade card reader .. so .. terpaksa tangguhkan sampai hari ini . hee ~ ramai yg seakan akan ta percaya bahawa , shara mira a.k.a lilo lollipop hangout kat lake harden bersama noor fatihah syazlina untuk buat kali pertama .. sebelum ni kita orang kenal kat internet jehh .. mulamula kenal syaz kat myspace . cik syaz kata kat lilo , lepas dia update picture dia and lilo kat facebook diaa .. terus bestie dia sume call . sampai 6 orang !!! what ..?? tak percaya ..? tp inilah kenyataan . you all nak tahu tak nape bestie cik syaz terkezut ..? alkisahnya begini .. pada suatu hari .. haha  ! sebenarnya dulu lilo gado besar dgn syaz ni .. ape !? nak tahu gado pasal ape ? adelaa .. biar kitakita jea yg tahu . lg pun tak elok gembar gembur dan ungkit mengunkit cerita lama .. tak gitu ?? yg lilo mushkil ..knape mesti bestie cik syaz ni perliperli lilo ?? lilo ni jahat sgt kea ..? apa yg lilo buat kat dorang ?? hm .. its okayy laahhh .. mcm lilo and syaz ckp .. "PAST IS PAST" right ? hee ~ sepiking plak .. haha ! now ! mari terjah gambar lilo berpose maut ! maut ka ..? tapi jgn ketawa tau ?? janji ..? hee ~

hatihati melintas yea .. haha jahat kan lilo ?
tengok tu tengok .. comey laa rusa tuh ..
lilo suka orked warna purple .. suka sgtsgt 
wee naik gelongsor ..
dinosaur park

naik buai
hug kaki dino
jom masuk taman ruda & kancil
lihat laa cantik kan lake ni ?
tijau tinjau .. wahh !! t-rex lahh !
lilo and syaz
warna warni 
jom naik tangga bebatu 
cian anak dino sesat .. :'(
bagi dino mamam tangan "offer diri"
tengok aje lebih .. belinye tak . huhu ..
cantik tak ..? indah kan ?
yang mana satu idaman kalbu .. boo !
dah lama tak masuk sini ..
wahh .. banyak orked ! cantik tu ..

eh ? ade orang ta ? nak curik ni .. hee ~

peace yaw ..
aww .. pimpin leklok ..
ape motif laa pic ni ???
dengan syaz lagi ♥
tengok lion ni baik tau .. kasi cuci tgn dgn liur die ..
gift shop .. sedang mengusha barang .
syaz and miwol at dataran merdeka
promote orked yg tak berbunga
iklan fauntain
lahh na rehat nii .. stop snap my pic !

mereka penat .. syaz selipar hampir putus 
post lagi .. pokok dan pankin tu gojes .
on the way balik .. but its raining !
lepas main ujan , mencekik ice cream .. bagus kan ?
candid by me ..haha .. syaz sorry tau ..